Connect with us

sağlık

Soğuk su içmek faydalı mı, zararlı mı? Vücut üzerindeki etkisi

Published

on

Soğuk su tüketimiyle ilgili tartışmalar, sindirime zarar verdiğine dair iddiaları destekleyen somut bir kanıt olmadan devam ediyor. Soğuk su burun mukus kalınlığını artırabilir ve potansiyel olarak migreni tetikleyebilir veya bazılarında yemek borusu sorunlarını kötüleştirebilirken, egzersiz sırasında aşırı ısınmayı önleme ve egzersiz sonrası iyileşmeye yardımcı olma gibi faydalar sunar.

Soğuk su içmeyle ilgili tartışmalar merak uyandırdı ve bazıları mideyi kasarak sindirime zarar verebileceğine inanıyor. Ancak bunu destekleyecek sağlam bir kanıt yok. Hem soğuk hem de oda sıcaklığındaki su sizi etkili bir şekilde susuz bırakmaz. Soğuk su, özellikle egzersizden sonra ferahlatıcı olabilir, vücudu serinletmeye yardımcı olabilir ve muhtemelen metabolizmayı biraz hızlandırabilir.
Hassas dişleri veya sindirimi olanları rahatsız etse de çoğu insan sorunsuz bir şekilde tadını çıkarabilir.
Sonuç olarak, kişisel tercihe geliyor. En önemlisi susuz kalmamaktır. Su, herhangi bir sıcaklıkta, zihinsel ve fiziksel sağlık için gereklidir.
Soğuk su içmek vücudunuz üzerinde beklenmedik etkilere neden olabilir. Healthline’a göre, 15 kişiyi kapsayan 1978 tarihli bir araştırma, soğuk suyun burun mukusunun kalınlığını artırarak solunum yollarından geçmesini zorlaştırdığını, sıcak su ve tavuk çorbasının ise tam tersi etki yaparak nefes almayı kolaylaştırdığını buldu.Belirli sağlık sorunları olan kişilerde soğuk su semptomları şiddetlendirebilir. Araştırmalar, soğuk su içmenin yatkın kişilerde migreni tetikleyebileceğini (2001 çalışması) ve yemek borusundan gıda geçişini etkileyen bir durum olan akalazya semptomlarını kötüleştirebileceğini (2012 çalışması) göstermektedir.
Geleneksel Çin tıbbında, sıcak yiyeceklerle soğuk su tüketmenin bir dengesizlik yarattığına inanılır, bu nedenle yemekler genellikle ılık su veya çayla servis edilir. Sıcak bir günde soğuk suyun serinletici bir rahatlama sağlamayabileceği fikri gibi diğer kültürlerde de benzer inançlar vardır. Ancak, bu iddiaları doğrulamak veya reddetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Raporlara göre soğuk su içmenin faydaları şunlardır:Sporcular veya yoğun fiziksel aktivite yapan kişiler için faydalıdırEgzersiz sırasında aşırı ısınmayı önlemeye yardımcı olur (2012 çalışması)Egzersiz seanslarını daha başarılı hale getirirDaha düşük bir çekirdek sıcaklığının korunmasına yardımcı olur, fiziksel performansı artırır.Soğuk su, sıcak günlerde veya zorlu bir antrenmandan sonra süper ferahlatıcıdır. Sizi serinletmeye, kalp atış hızınızı yavaşlatmaya ve daha hızlı daha iyi hissetmenizi sağlar.Soğuk su kilo vermenize yardımcı olur mu?Soğuk su içmek kilo vermeye küçük bir ölçüde yardımcı olabilir.
Faydaları şunlardır;
Şekerli içecekleri değiştirdiğinizde daha düşük kalori alımıİyileştirilmiş sindirimVücut suyu çekirdek sıcaklığına ısıtmak için çalışırken kalori yakımında hafif artışBu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden ntv.com.tr sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sağlık

Yaz sıcağında en riskli ürünler: Zehirlenmeye davetiye çıkarıyorlar

Published

on

Yaz aylarında dikkat edilmediği takdirde pek çok ürün gıda zehirlenmesine davetiye çıkartabiliyor. İşte madde madde hassas olan ürünler ve önerilen tüketim koşulları.

Tavuk, yumurta, sosis, sucuk, salam gibi şarküteri ve süt ürünleri, dondurma, yaş pasta, marul gibi yeşillikler ve kumpir başta olmak üzere mayonezin girdiği her ürün. Her birinin ayrı bir lezzeti var ancak dikkat edilmezse bakteri yuvasına dönüşebiliyorlar. Özellikle yaz ayarında çok dikkat edilmeliç. Ürünler dışarıda sıcakta tutulmamalı, mümkün olduğunca hızlı tüketilmeli. Hijyene özen gösterilmeli. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Senataş, “Yaz aylarında bol miktarda tüketilen yeşil yapraklı sebzeler gıda zehirlenmesine yol açan maddelerin başında gelir. Günlük ortam sıcaklığı 30-35’in üzerine geçiyorsa bu gıdaları 1 saatten fazla tutmamız lazım. Eti hazırlarken önceden ellerin 2 dakika su ve sabunla elle yıkanması gerekiyor. Et ve salata içni ayrı mutfak eşyaları mümkünse ayrı bıçak ve servis malzemeleri kullanılması gerekiyor.” uyarılarında bulundu.  Pişirme koşulları da ayrı bir önem taşıyor. Senataş, “Çiğ et tüketeceksek tüketmeden önce 72 derecede mutlaka ısıtmak lazım. Pikniğe gidecek veya dışarıda tüketilecek yumurtanın 70 derecede tavuk etinin de 72 dereceye kadar ısıtılması lazım. Özellikle mayonezli salatalar veya katıldığı gıdalar servis edilene kadar buzdolabında tutulmalı” dedi. 

DONDURMA UYARISI Ve dondurma başta olmak üzere standlarda görmeye alışık olduğumuz lezzetler. Senataş, “Alanda satılırken servis yapan kişinin mutlaka eldiven olması lazım. Servis ettiği elinin dondurmaya külah veya kaba temas etmemesi lazım. Bu çok önemli taze ürün satışı ama bazen gece saatlerinde dolapların ısısı iyi ayarlanamazsa veya optimal olmazsa dondurmanın içidne olmasa bile çevresinde bakteri üreme riski yüksek.” dedi.  Mide bulantısı, ishal, halsizlik gibi şikayetler artarak devam ediyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

Continue Reading

sağlık

Covid vakaları fırladı: “Süper bulaşıcı Frankenstein varyantı”

Published

on

Yeni Covid varyantının, bağışıklık sisteminden kaçabilen mutasyonlar nedeniyle rakiplerinden daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor.

İngiltere’de “Stratus” adı verilen yeni bir Covid varyantı baskın hale geldi; uzmanlar, bunun yeni bir enfeksiyon dalgasını tetikleyebileceği konusunda uyarıyor. Stratus’un önceki Covid varyantlarına kıyasla bağışıklık sisteminden daha kolay kaçabilmesini sağlayan mutasyonlar nedeniyle daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor.

AVRUPA’DA BASKIN VARYANT İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) tarafından yayımlanan verilere göre, Stratus artık İngiltere’deki baskın Covid varyantı haline geldi. Mayıs ayında tüm Covid vakalarının yaklaşık yüzde 10’unu oluştururken, bu oran Haziran ortasında yüzde 40’a yükseldi.

FRANKENSTEIN DA DENİYOR Stratus, halihazırda oldukça bulaşıcı olan Omicron varyantının bir alt türü ve aynı zamanda “Frankenstein” ya da “rekombinant” olarak adlandırılan bir varyanttır. Bu terim, bir kişinin aynı anda iki farklı Covid varyantıyla enfekte olması ve bu virüslerin birleşerek yeni bir hibrit varyant oluşturması anlamına geliyor.

“İZLEMEYE ALINAN VARYANT” Stratus vakalarının yükselişi, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) varyanta “izlemeye alınan varyant” statüsü vermesinden sadece bir hafta sonra geldi. Bu statü, sağlık otoritelerine varyantın farklı ülkelerdeki yayılımını takip etme çağrısı yapıldığını ve bunun halk sağlığı açısından potansiyel etkiler taşıdığını gösteriyor.

KÜRESEL COVID VAKALARI İÇİNDE YÜKSELİŞTE DSÖ, Stratus’un genel riskini “düşük” olarak değerlendirirken, mevcut verilerin bu varyantın diğerlerine kıyasla önemli ölçüde büyüme avantajına sahip olduğunu ortaya koydu. Stratus, şu anda küresel Covid vakalarının yüzde 22’sini oluşturuyor. Bu arada, yeni enfeksiyon dalgası yaratabileceği düşünülen Nimbus adlı bir diğer yeni Covid varyantı da son haftalarda hızla yükselişe geçti. Nimbus’un vaka oranı Nisan ayında sadece yüzde 2 iken, Haziran’da bu oran yüzde 17’ye yükseldi.

Continue Reading

sağlık

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile grip nasıl ayırt edilir? Uzmanı açıkladı

Published

on

Bir yanda kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, bir yanda mevsimsel grip ve alerji vakaları. Benzer semptomlar hastalarda paniğe neden olabiliyor. Peki bu hastalıklar birbirinden nasıl ayırt edilir? Kimlerin hastaneye başvurması gerekiyor? Uzmanına sorduk. Haber: Öykü Tüccar

Grip, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve alerji vakaları son dönemde artıyor. Alerji yüksek ateşe neden olmadığı için ayırmak kolay ancak diğer iki hastalık viral enfeksiyona neden oldukları için semptomları da benzer. Konuya ilişkin NTV’ye konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Sıla Akhan, “Çok virüsün ortak bir başlangıcı vardır. Ateş ve halsizlik diyebileceğimiz kas ağrıları diyebileceğimiz bir semptomlar vardır. Kırım Kongo bir viral enfeksiyon. Sars covid influenze da RSV vinovirüs gibi dolaşan mevsimsel dolaşan virüsler de var.” dedi. HANGİ HASTALIĞA YAKALANDIKLARINI NASIL ANLARLAR? Akhan, “Gripte mutlaka öksürük hapşırık olur. Kırım Kongo ise daha çok kan elemanları düşürerek kanamaya meyilli.” diye konuştu. “ENFEKSİYON SÖZ KONUSUDUR” “Kendilerini mutlaka bir kene var mı diye bir kere kontrol etsinler.” diyen Akhan, şunları söyledi: “Ateş varsa bir kişide ateşin mutlaka tetkik edilmesi lazım.

Bir doktora gidilmesi lazım. Kendi kendine çok aslında geçmesini beklememesindefayda var.

Bir ateş varsa orada bir enfeksiyon söz konusudur.”

Continue Reading

Trending

Copyright © 2025 AJABA