Connect with us

gundem

Zeytinlik teklifi komisyondan geçti

Published

on

Tartışmalara neden olan zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasına yönelik teklif, komisyondan geçti. Teklif şimdi Genel Kurul’da ele alınacak.

Zeytinlik alanların, maden faaliyetlerine açılmasına izin veren düzenlemenin de içinde yer aldığı kanun teklifi komisyonda kabul edildi.

Enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler içeren teklife göre, Çevre Kanunu’nun çevresel etki değerlendirilmesini düzenleyen hükmünde değişikliğe gidilerek, “Veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı” ifadesi çıkarılıyor.

Buna göre, Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı alınmadıkça projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemeyecek, proje için yatırıma başlanamayacak ve ihale edilemeyecek ancak bu durum söz konusu teşvik, onay, izin ve ruhsat süreçlerine başvurulmasına da engel teşkil etmeyecek.

Yapılan düzenlemeyle “ÇED Gerekli Değildir Kararı” ifadesinin sebep olduğu yanlış anlaşılmaların engellenmesi amaçlanıyor.

MADEN KANUNUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Maden Kanunu’ndaki bazı tanımlarda değişiklik yapılıyor.

Ruhsat bedeli tanımında yer alan çevre ile uyum teminatı çıkarılarak rehabilitasyon bedeli ayrıca düzenleniyor.

Yapılan değişiklikle ruhsat bedeli tanımı, şöyle değiştiriliyor:

“Taban bedelinin, ruhsatın yürürlükte kaldığı takvim yılı sayısı, maden grubu, cinsi ve alan büyüklüklerine göre belirlenen katsayılarla çarpılarak, ilgili tablolarda gösterildiği şekilde hesaplanarak her yıl ocak ayının sonuna kadar; arama ruhsatlarında tamamı Genel Müdürlüğün bütçesine ve işletme ruhsatlarında ise yüzde 30’u Genel Müdürlüğün bütçesine, yüzde 70’i ise genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Genel Müdürlüğün muhasebe birimi hesabına yatırılması gereken tutar.”

Kanun’a “Kurul”, “Rehabilitasyon”, “Rehabilitasyon bedeli hesabı” ve “Tahsil dairesi” tanımları da ekleniyor.

MADENCİLİK FAALİYETLERİNDE İZİN SÜRELERİNDE DEĞİŞİKLİK

Madencilik faaliyetlerinde izinleri düzenleyen hükümde değişiklik yapılıyor.

Düzenlemeye göre, özel çevre koruma bölgeleri, Milli Parklar Kanunu’na göre korunan alanlar, sulak alanlar, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları, ormanlar, Turizmi Teşvik Kanunu’na göre ilan edilen kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri, turizm merkezleri, Kıyı Kanunu’na göre korunması gerekli alanlar, 1’inci derece askeri yasak bölgeler, 1/5000 ölçekli imar planı onaylanmış alanlar, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında kalan sit alanları ile madencilik amacı dışında tahsis edilen ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uygun görüş verilen elektrik santralleri, organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri, petrol, doğal gaz ve jeotermal boru hatları gibi yatırım alanlarına ait koordinatlar, ilgili kurumlar tarafından Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne bildirilecek.

Ormanlar hariç bu alanlarda ruhsat düzenlenmeden önce Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, ilgili kuruma proje hakkında görüşünü sorarak izin talebinde bulunacak.

İlgili kurum, değerlendirmelerini tamamlayarak 3 ay içinde izin talebine cevap verecek.

Bu süre içerisinde cevap verilmemesi durumunda ilgili kuruma Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce bir ay ilave süre verilecek. Bu süre sonunda da karar bildirilmezse izin verilmiş sayılacak.

Verilen izin, işletme ruhsatına geçiş veya temdit değerlendirmelerinde o alanda devam edecek ancak idarenin projede veya rehabilitasyon projesinde değişiklik talep etmesi mümkün olacak.

Devlet ormanları içinde maden aranması ve işletilmesi ile madencilik faaliyeti için zorunlu; tesis, yol, enerji, su, haberleşme ve altyapı tesislerine Orman Kanunu hükümlerine göre Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün talebi üzerine 3 ay içinde 24 ay süreyle bedelsiz izin verilecek. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce talep edilmesi halinde izin süresi 12 ay uzatılacak.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce alınan bedelsiz izne ilişkin taahhüt senedi, Orman Genel Müdürlüğüne verilecek ancak verilen bedelsiz iznin işletilmesi, gerçek ve tüzel kişilere devredilmesi veya işlettirilmesi halinde alınması gereken bedeller, Orman Genel Müdürlüğünün özel bütçe hesabına yatırılarak bedelli taahhüt senedi, en geç 1 ay içerisinde Orman Genel Müdürlüğüne verilecek.

Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce verilen izinler, ruhsat süresince devam edecek ve 6 ay içerisinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne devredilecek.

Arama faaliyeti için izin verilen alanlarda mücbir sebepler ve kısıtlayıcı yasal hükümler hariç işletme faaliyetine de izin verilecek. İzin süreçlerinde mevzuatı gereği alınması gereken kurum görüşleri, çevresel etki değerlendirmesi belgesi gibi belgeler Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce alınacak. Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen izin, çevresel etki değerlendirmesi yönünden uygun görüş olarak kabul edilecek.

RUHSAT DÜZENLENDİKTEN SONRA ALAN İZNE TABİ HALE GELSE DAHİ FAALİYETLER SÜRECEK

Ruhsat düzenlendikten sonra alan izne tabi hale gelse dahi madencilik faaliyetlerine devam edilecek ancak ruhsat sahasında kültür varlığının tespiti halinde madencilik faaliyetlerine devam edilebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığının uygun görüşü aranacak. Bakanlığın uygun görüş vermemesi durumunda Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce hesaplanan yatırım giderleri tutarındaki tazminat, lehine kısıtlama kararı verilen idarenin bütçesinden ruhsat sahibine ödenecek.

Çevresel etki değerlendirmesi işlemleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütülecek. Çevresel etki değerlendirmesi sürecinde ilgili kurumlar görüşlerini en geç 3 ay içinde verecek. Kurumların ilave süre talep etmeleri halinde en fazla bir ay ek süre verilecek.

Tüm değerlendirmelerini tamamlayarak bu süreler içinde görüş bildirmeyen kurumun görüşü olumlu kabul edilecek. İzin vermiş kurumlar, çevresel etki değerlendirmesi sürecinde olumsuz görüş veremeyecek. “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” alınan madencilik faaliyetleri için ilgili kurum tarafından varsa mali yükümlülükler alınarak, en geç bir ay içinde diğer işlemler tamamlanacak.

İlgili kurum tarafından IV. Grup ile stratejik veya kritik madenlere izin verilmeyen hallerde sahanın rezerv potansiyeli, yeri, cinsi ve ekonomiye katkısı gibi hususlar dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yapılacak başvuru üzerine izin hakkında nihai karar, üstün kamu yararı çerçevesinde Kurul tarafından verilecek. Kurul, madencilik faaliyeti lehine karar verirse ilgili kurum bir ay içinde izin kararını Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne gönderecek ve ruhsat düzenlenecek.

“STRATEJİK VEYA KRİTİK MADENLER” YENİDEN DÜZENLENİYOR

Maden Kanunu’nun “Stratejik veya kritik madenler” başlıklı hükmü yeniden düzenleniyor. Buna göre, arz kesintisi veya yüksek fiyat artışı halinde ciddi ekonomik sorunlar veya güvenlik zafiyeti doğabilecek, sanayi üretiminin temel girdilerinden ve yüksek arz riski taşıyan madenler, kritik maden olarak kabul edilecek.

Ulusal güvenlik ve ekonomik refah için yüksek öneme sahip ve iç veya dış etkenler nedeniyle arzı kısıtlanabilecek madenler, stratejik maden olarak kabul edilecek.

Stratejik veya kritik madenler, Milli Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca tespit edilecek.

Stratejik veya kritik madenlere ilişkin madencilik faaliyetleri için Kamulaştırma Kanunu hükümleri doğrultusunda acele kamulaştırma yapılabilecek.

Bir önceki yıldaki üretim miktarının yüzde 10’unu geçmemek kaydıyla stratejik veya kritik madenlerin belirli bir oran veya miktarda ruhsat sahiplerince stoklanmasına cumhurbaşkanınca karar verilebilecek.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

gundem

Türk Escobar soruşturması tamam: Uyuşturucuyu ihracat gibi gösterdiler, paraları paravan şirketle akladılar

Published

on

Tutuklu bulunduğu cezaevinde yaşamını yitiren Türk Escobar lakaplı Ürfi Çetinkaya’nın liderliğini yaptığı suç örgütüne yönelik soruşturma tamamlandı. Dört şüpheli için 292’şer yıla kadar hapis cezası istendi.

Türk Escobar olarak tanınan uyuşturucu baronu Ürfi Çetinkaya’nın liderliğini yaptığı uluslararası uyuşturucu çetesine yönelik soruşturma tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 147 kişi şüpheli sıfatıyla yer aldı.

ÜRFİ ÇETİNKAYA: KAÇAKÇILIKTAN, SUÇ ÖRGÜTÜ LİDERLİĞİNE

Hazırlanan iddianamede, Çetinkaya’nın 1970’li yıllarda sigara kaçakçılığı, 1980’li yıllarda silah, mermi ve gümrük kaçakçılığı, 1990’lı yıllarda ise uyuşturucu kaçakçılığı suçlarından tanındığı, uyuşturucu madde imal ve ticareti, kara para aklama, adam öldürme, yaralama ve tehdit gibi olayların şüphelisi olarak yer aldığı ancak yaptırdığı okul ve sağlık ocağı gibi kurumlarla hayırsever iş insanı görüntüsü vermeye çalıştığı anlatıldı.

İddianamede; Çetinkaya ailesi ve şirketlerinin kara para aklama faaliyetlerine yönelik incelemeler yapılmış olmasına rağmen, açılan davaların zamanaşımına uğradığının belirlendiği anlatıldı.

YÜZLERCE FARKLI İŞLEMLE PARA TRANSFERİ

Söz konusu şirketlerin faaliyetlerine devam ettiği belirtilerek, bu kapsamda Çetinkaya ailesi tarafından yönetilen şirketlerce suçtan elde edilen gelirlerin yüzlerce farklı işlemle para transferi ve dönüştürme faaliyeti gerçekleştiği belirtildi.

“UYUŞTURUCU GELİRİ İHRACAT GİBİ GÖSTERİLDİ”

Ailenin, çalışanları veya güvendikleri kişiler üzerine malvarlığı edinerek şirketler kurdukları, ödemeleri çalışanlarına ait hesaplar üzerinden gerçekleştirdikleri, el konulan şirketlerde çalışanlarını görünürde ortak, yönetim kurulu üyesi, kayyum veya tasfiye memuru olarak atadıkları, uyuşturucu gelirlerinin ihracat geliri gibi gösterilerek veya döviz büroları ve kuyumcular üzerinden Türkiye’ye getirdiği ifade edildi.

Ayrıca Malta’da ve Türkiye’de denizcilik şirketleri kurularak, şirketlerin uyuşturucu ticareti yapma amacıyla kullanılmış olabilecekleri yönünde kuvvetli şüphelerin bulunduğu kaydedildi.

Ürfi Çetinkaya

ABİ, AMCA, ŞEF VE DAYI DİYORLARDI

Suç örgütü şüphelilerinin faaliyetlerinin yalnızca uyuşturucu ticareti ve kara para aklama ile sınırlı olmadığının aktarıldığı iddianamede, özellikle uyuşturucu ticareti suçunun, toplum sağlığını doğrudan tehdit ederek bireylerin fiziksel ve psikolojik iyilik hallerini zayıflattığı, böylece sosyal yapının temel dinamiklerini olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

Örgüt yöneticileri ve üyelerinin talimatlarını doğrudan veya dolaylı olarak Ürfi Çetinkaya’dan aldığı, örgüt içi iletişimde kendisinden abi, amca, şef ve dayı gibi unvanlarla bahsedildiği ifade edildi.

KURYELİK YÖNTEMLERİ GELİŞTİRDİLER

Örgütün işleyişinde, uyuşturucu madde ticareti ve suç gelirlerinin aklanması olmak üzere iki temel faaliyet alanının belirginleştiğinin belirtildiği iddianamede, uluslararası bağlantılara sahip olan örgütün, sevkiyat sürecinde gizlilik ve güvenliği sağlamak adına kriptolu iletişim araçlarını ve çeşitli kuryelik yöntemlerini kullandığı belirlendi.

PARAVAN ŞİRKETLER VE OFF-SHORE MERKEZLER

Örgüt üyelerinin diğer kısmının ise, suçtan elde edilen gelirlerin ekonomik sisteme entegre edilmesi faaliyetlerini yürüttüğü, bu süreçte paravan şirketler, uluslararası banka hesapları ve off-shore merkezler gibi araçlar kullanılarak suç gelirlerinin meşru bir görünüme kavuşturulmasının hedeflendiği, özellikle, faaliyetlerin sistematik bir şekilde yürütülmesinin, örgütün finansal kaynaklarının sürekliliğini sağladığı ve örgütü ekonomik açıdan güçlü bir yapıya dönüştürdüğü ifade edildi.

Hazırlanan iddianamede Ürfi Çetinkaya, Ali Korman Erbacıoğlu, Sinan Köroğlu, Şahin Sekman ve Rojdi Tekin isimli şüphelilerin suç örgütünü sistematik bir şekilde talimatlarla yönettikleri anlatıldı.

Çetinkaya, geçen yıl eylül ayında tutuklu bulunduğu cezaevinde ölmüştü

“TÜRKİYE’YE NAKİL SÜRECİNİ YÖNETTİLER”

Özellikle bu kişilerin, uyuşturucu ticareti ve suç gelirlerinin aklanması eylemlerinde kilit bir rol oynadıkları, örgüt üyelerine düzenli olarak talimatlar vererek hem uyuşturucu sevkiyatlarını ve dağıtım ağının işleyişini organize ettikleri belirtildi.

Şüphelilerin uyuşturucu ticaretinden elde edilen gelirlerin yurt dışından Türkiye’ye nakline ilişkin süreci yönettikleri, suç örgütü üyelerinin liderlerden aldıkları talimatlarla uyuşturucu sevkiyatlarını organize ettikleri, uyuşturucunun dağıtımını sağlayan ağları yönetmekle birlikte suç gelirlerinin yurt dışına aktarılması ve ülke içine entegre edilmesi süreçlerini de yönlendirdiklerinin tespit edildiği belirtildi.

HANGİ CEZALAR İSTENDİ?

Hazırlanan iddianamede, örgütü yönettikleri iddia edilen şüpheliler Ali Korman Erbacıoğlu, Şahin Sekman, Sinan Köroğlu ve Rojdi Tekin’in suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama ve İspanya, Bulgaristan ile Bodrum’da yakalanmasından dolayı üç kez uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma suçlarından toplamda 190’ar yıldan 292’şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Diğer şüphelilerin ise değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması istendi.

BAZI ŞİRKETLERİN FAALİYET İZNİNİN İPTALİ İSTENDİ

İddianamede ayrıca, 30 şüphelinin sahibi veya ortağı olduğu tespit edilen ve suçtan elde edilen gelirlerle doğrudan bağlantılı olduğu öne sürülen şirketlerine idari para cezası verilmesine, ayrıca söz konusu şirketlerin ayrı ayrı faaliyet izinleri iptaline karar verilmesi istendi.

Öte yandan iddianamede, tutuklu bulunduğu cezaevinde ölen Ürfi Çetinkaya’nın da arasında bulunduğu dört kişi hakkında malvarlığı değerlerinin gayrimeşru kaynağını gizlemek, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, gözaltına alınan veya tutuklunun kaçmasına imkan sağlama, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, ruhsatsız silah bulundurma, suçluyu kayırma, uyuşturucu veya uyarıcı madde ithal etme suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi.

Continue Reading

gundem

İzmir’de orman yangınları sürüyor: Ödemiş, Buca ve Çeşme’de son durum

Published

on

İzmir’in üç ilçesinde orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. Ödemiş’teki yangında bugün bir kez daha alevler yükseldi. İlçede yedi mahalle tahliye edildi. Çeşme’deki yangın kontrol altına alınırken, Buca’da da alevlerle mücadele sürüyor.

Türkiye orman yangınlarıyla mücadele ediyor.
Alevlerle mücadelenin en yoğun olduğu nokta Ödemiş’ten dün iki acı haber geldi.
Bir orman işçisi şehit oldu, yatağa bağımlı bir vatandaş yaşamını yitirdi.
İlçede yedi mahalle tahliye edildi.
Çeşme’deki yangın kontrol altına alınırken, Buca’da müdahale sürüyor.
Bölgeden gece boyunca gelen görüntüler, yangın dehşetini gözler önüne serdi.
Üç noktada da yeni günün başlamasıyla birlikte havadan müdahale yeniden başladı.
İzmir’in Ödemiş ilçesindeki orman yangını, çarşamba akşamı saat 21.00 sıralarında başladı.
Ormanlık alandan yükselen alevler, rüzgarın etkisiyle yerleşim yerlerine ilerledi.
Ekipler, bölgede bir kişinin cansız bedenine ulaştı.
81 yaşındaki İbrahim Erkan’ın yatağa bağımlı olduğu, eşinin yangın sırasında yardım istemek için evden ayrıldığı anlaşıldı.
Ödemiş’teki orman yangını Köseler Mahallesi’nin sırtlarında etkili olurken, söndürme çalışmaları hem karadan hem de havadan sürüyor.
Helikopterler, Aktaş ve Rahmanlar barajlarından aldıkları suyu sortilerle alevli bölgelere bırakıyor.
İlçede tahliye edilen mahalle sayısı yedi oldu.
Yangın bölesindeki Tosunlar, Suçıktı, Yeniköy, Karadoğan, Işık, Köseler ve Üzümlü mahalleleri tahliye edildi.
Bölgedeki çok sayıda evin yanı sıra bağ ve bahçenin de zarar gördüğü öğrenildi.
Bölgede yaşayan vatandaşlardan Engin Bek, “Şu an çok kötü, ciğerimiz yanıyor. Dağlarımız, bahçelerimiz yandı. Köseler ve Karadoğan köylerini boşalttılar.” dedi.
Alevlerin evlere kadar geldiğini anlatan Bek, “Herkes elinden geleni yaptı ama imkanlar yetersiz kaldı. İki gündür yangın devam ediyor. Bugün azalan alevler yeniden çoğaldı.” diye konuştu.
İzmir’in Buca ilçesinde dün saat 16.00 sıralarında Zafer Mahallesi yakınlarında çıkıp, Gaziemir ilçesinin Kısık Mahallesi’ne de sıçrayan ve gece boyunca karadan müdahale edilen yangın sürüyor.
Yaklaşık 20 saattir devam eden yangında bölgede gökyüzünü duman sararken, alevlerin yerleşim yerlerine yaklaştığı öğrenildi.
Söndürme çalışmalarında alevler karşı mücadele eden itfaiye erleri ile İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve 112 Acil Çağrı Merkezi ekipleri, yol kenarlarında ve araçlarında dinlendi.
Havanın kararmasıyla ara verilen havadan müdahaleye ise sabahın erken saatlerinde tekrar başlandı.
Havanın aydınlanmasıyla hava unsurları da alevlerle mücadeleye destek vermeye başladı.
Çalışmalar, İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 4 uçak, 11 helikopter, çok sayıda arazöz ve su ikmal araçlarıyla yürütülüyor.
Orman yangınıyla mücadelenin diğer adresi Çeşme…
Söndürme çalışmalarının ikinci gününde de ekiplerin önündeki en büyük engel şiddetli rüzgardı.
Alevlerin yaklaştığı Ildır Mahallesi’nde bir site tahliye edildi.
Havanın kararmasıyla birlikte alevler; Alaçatı Port’tan da görüldü.
İlerleyen saatlerde son durumu paylaşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı; yangının enerjisinin düştüğünü açıkladı.
Havadan müdahalenin yeniden başlamasıyla birlikte Çeşme’deki yangın kontrol altına alındı.
İzmir’deki yangınlar nedeniyle İzmir-Aydın Otoyolu zaman zaman trafiğe kapatılıyor.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yol durumu bülteni ve sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Çeşme Otoyolu ayrımı ile havalimanı kavşakları arasında (Yıldızköy mevkisi) çıkan yangın nedeniyle geçici olarak trafiğe kapatılan İzmir-Aydın Otoyolu, yeniden ulaşıma açıldı.
Continue Reading

gundem

İzmir’de orman yangınları kontrol altına alındı

Published

on

İzmir’in Çeşme, Buca, Ödemiş ilçelerindeki orman yangınları kontrol altına alındı. Bölgelerde soğutma çalışmaları devam ediyor.

Türkiye orman yangınlarıyla mücadele ediyor.
Alevlerle mücadelenin en yoğun olduğu nokta Ödemiş’ten dün iki acı haber geldi.
Bir orman işçisi şehit oldu, yatağa bağımlı bir vatandaş yaşamını yitirdi.
İlçede yedi mahalle tahliye edildi.
Çeşme’deki yangın kontrol altına alındı. 
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Buca ve Ödemiş ilçelerindeki yangınların da kontrol altına alındığını açıkladı.
Bakan Yumaklı’nın açıklamaları şöyle: 
Bugün şu ana kadar 10 büyük orman yangınıyla mücadele ettik. Kahramanlarımızın alevler karşısında ortaya koyduğu cansiparane mücadele sonucunda:
İzmir / Buca
İzmir / Ödemiş
Bursa / Yenişehir
Eskişehir / Seyitgazi
Balıkesir / Savaştepe
Kahramanmaraş / Andırın
Çanakkale / Çan
yangınlarında kontrol sağlanmıştır. Soğutmak çalışmaları sürmektedir. 
Devam eden yangınlarda;
Muğla / Milas
Manisa / Saruhanlı
büyük ölçüde kontrol altına alınmıştır.  Tamamen kontrol altına almak için çalışamalar devam etmektedir.
Hatay / Dörtyol’da 16.19’da çıkan yangınına ekiplerimiz 16.30’da ilk müdahaleyi yapmıştır. Bu yangına 2 uçak, 8 helikopter ve kara unsurlarıyla müdahale edilmiştir.
Gece boyunca kontrol altına alınması için karadan yoğun mücadelemiz sürecektir. Gece gündüz demeden, alevlere ve zorlu hava koşullarına aldırış etmeden Yeşil Batan’ımız için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”
İzmir’in Ödemiş ilçesindeki orman yangını, çarşamba akşamı saat 21.00 sıralarında başladı.
Ormanlık alandan yükselen alevler, rüzgarın etkisiyle yerleşim yerlerine ilerledi.
Ekipler, bölgede bir kişinin cansız bedenine ulaştı.
81 yaşındaki İbrahim Erkan’ın yatağa bağımlı olduğu, eşinin yangın sırasında yardım istemek için evden ayrıldığı anlaşıldı.
Ödemiş’teki orman yangını Köseler Mahallesi’nin sırtlarında etkili olurken, söndürme çalışmaları hem karadan hem de havadan sürüyor.
Helikopterler, Aktaş ve Rahmanlar barajlarından aldıkları suyu sortilerle alevli bölgelere bırakıyor.
İlçede tahliye edilen mahalle sayısı yedi oldu.
Yangın bölesindeki Tosunlar, Suçıktı, Yeniköy, Karadoğan, Işık, Köseler ve Üzümlü mahalleleri tahliye edildi.
Bölgedeki çok sayıda evin yanı sıra bağ ve bahçenin de zarar gördüğü öğrenildi.
Bölgede yaşayan vatandaşlardan Engin Bek, “Şu an çok kötü, ciğerimiz yanıyor. Dağlarımız, bahçelerimiz yandı. Köseler ve Karadoğan köylerini boşalttılar.” dedi.
Alevlerin evlere kadar geldiğini anlatan Bek, “Herkes elinden geleni yaptı ama imkanlar yetersiz kaldı. İki gündür yangın devam ediyor. Bugün azalan alevler yeniden çoğaldı.” diye konuştu.
Bakan Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını açıkladı.
İzmir’in Buca ilçesinde dün saat 16.00 sıralarında Zafer Mahallesi yakınlarında çıkıp, Gaziemir ilçesinin Kısık Mahallesi’ne de sıçrayan ve gece boyunca karadan müdahale edilen yangın sürüyor.
Yaklaşık 20 saattir devam eden yangında bölgede gökyüzünü duman sararken, alevlerin yerleşim yerlerine yaklaştığı öğrenildi.
Söndürme çalışmalarında alevler karşı mücadele eden itfaiye erleri ile İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve 112 Acil Çağrı Merkezi ekipleri, yol kenarlarında ve araçlarında dinlendi.
Havanın kararmasıyla ara verilen havadan müdahaleye ise sabahın erken saatlerinde tekrar başlandı.
Havanın aydınlanmasıyla hava unsurları da alevlerle mücadeleye destek vermeye başladı.
Çalışmalar, İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 4 uçak, 11 helikopter, çok sayıda arazöz ve su ikmal araçlarıyla yürütülüyor.
Bakan Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını açıkladı.
Orman yangınıyla mücadelenin diğer adresi Çeşme…
Söndürme çalışmalarının ikinci gününde de ekiplerin önündeki en büyük engel şiddetli rüzgardı.
Alevlerin yaklaştığı Ildır Mahallesi’nde bir site tahliye edildi.
Havanın kararmasıyla birlikte alevler; Alaçatı Port’tan da görüldü.
İlerleyen saatlerde son durumu paylaşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı; yangının enerjisinin düştüğünü açıkladı.
Havadan müdahalenin yeniden başlamasıyla birlikte Çeşme’deki yangın kontrol altına alındı.
İzmir’deki yangınlar nedeniyle İzmir-Aydın Otoyolu zaman zaman trafiğe kapatılıyor.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yol durumu bülteni ve sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Çeşme Otoyolu ayrımı ile havalimanı kavşakları arasında (Yıldızköy mevkisi) çıkan yangın nedeniyle geçici olarak trafiğe kapatılan İzmir-Aydın Otoyolu, yeniden ulaşıma açıldı.
Continue Reading

Trending

Copyright © 2025 AJABA